dilluns, 20 d’abril del 2009

Pere Regull (CiU), nou alcalde de Vilafranca


El convergent, Pere Regull, és des d'avui el nou alcalde de Vilafranca, desprès de rebre el suport de la CUP i ERC en la seva elecció.

El portaveu del grup municipal de CiU Pere Regull és el nou alcalde de Vilafranca després de prosperar la moció de censura en contra del socialista Francisco Romero. Regull assoleix l'alcaldia amb els vots del seu partit, la CUP i ERC. El vot en contra del PSC i ICV i l'abstenció del PP.Pere Regull ha rebut la vara de l'alcaldia del regidor més veterà del consistori, el també convergent Fernando García. Ha dit que l'alternança és símbol de democràcia i ha fet homenatge a les persones que han passat al llarg de la història pel consistori vilafranquí, fos quin fos el seu color polític. També ha transmès la seva confiança en la col·laboració de tots els grups municipals per millorar Vilafranca i ha afirmat que la punta de llança del govern que inicia és el model de ciutat emmarcada en la Vegueria Penedès.

Aquest migdia, a les dotze en punt, començava el ple de debat de la moció de censura contra l'alcalde de Vilafranca Francisco Romero. El saló de plens de l'ajuntament de Vilafranca estava ple ja una hora abans de l'inici de la sessió extraordinària deixant palès l'interès i l'expectació que ha generat aquest fet històric a la capital de l'Alt Penedès. Després de 30 anys de govern del partit socialista, la moció de censura presentada per CiU amb l'aval de les signatures dels regidors de la CUP i d'ERC, posa al capdavant de Vilafranca el convergent Pere Regull i Riba.

Regull ha estat precisament el primer en fer la seva intervenció, després que Francisco Romero abandonés el seient d'alcalde i el regidor de més edat del consistori, el convergent Fernando García, expliqués el procediment del ple. Regull ha explicat els motius pels quals CiU ha tirat endavant la moció de censura, tot destacant la incapacitat de negociar de l'equip de govern socialista, la paràlisi institucional manifesta sobretot en la no aprovació dels pressupostos i, principalment, la desconfiança generada entorn a la gestió.

La intervenció següent ha estat la del fins avui alcalde, el socialista Francisco Romero, qui ha destacat que Vilafranca deixa d'estar regida per les polítiques progressistes i d'esquerres per a ser governada per una força conservadora i de dretes.Romero ha dit que, durant trenta anys, els socialistes poden estar orgullosos d'haver construït una vila oberta a través d'un diàleg que, en els darrers mesos no ha acabat de funcionar. Segons ha comentat, reconeixen la seva part de culpa però també la fan extensiva al principal grup de l'oposició i als grups que no han permès avançar en temes com els pressupostos. Romero ha afirmat que fer fora un govern de minoria per posar-ne un altre és un mostra de que Regull ocuparà el càrrec des de la fragilitat, sabent d'entrada que no tindrà el suport absolut de les dues altres forces que han signat la moció.

El següent en intervenir ha estat Bernat Villarroya, el regidor d'ICV, que ha anunciat el seu vot en contra de la moció de censura en considerar-la un "canvi de govern agafat amb pinces" i recalcant que no hi haurà una majoria sòlida.

El següent grup en intervenir ha estat ERC. El regidor Pep Quelart va donar el seu suport a la moció i es ratificava en la decisió presa pel partit. Ha dit que Esquerra sempre ha donat la cara a Vilafranca, al llarg de tota la història, i que ara, també ho havien de fer. Quelart ha dit que l'acord amb CiU l'assumeixen com a seu.

D'altra banda s'ha referit als intents del PSC per canviar la situació i a la carta oberta a Vilafranca repartida la setmana passada en nom de l'ajuntament fent balanç dels dos anys de mandat. Per a ells, aquesta actitud demostra que el canvi de rumb no s'hagués pogut produir tot i el canvi de Marcel Esteve per Francisco Romero.Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular Josep Ramon ha dit que el vot popular seria l'abstenció. En primer lloc perquè no estan d'acord amb els conceptes inicials del document pactat per CiU, ERC i la CUP. I, en segon lloc, opinen que les propostes presentades augmentaran considerablement la despesa municipal.

Per part de la CUP han intervingut els dos regidors, que també van donar la seva signatura a la moció. Xavier Navarro ha dit que avui no és un dia de celebració ni d'alegria política i ha afirmat que el PSC feia molt de temps que no acomplia les seves promeses. També ha afirmat que "no passa res" perquè el PSC quedi fora del govern ja que potser així veuran les coses més clares.

Otger Amatller, per la seva banda, ha destacat que la moció de censura no és una qüestió personal sinó una mostra clara de que el PSC havia perdut la confiança de la resta de grups i de la ciutadania.

En el torn de respostes han intervingut Pere Regull i Francisco Romero. Regull per apuntar que el seu grup té confiança en poder garantir la governabilitat de la vila i Romero per anunciar que faran una oposició constructiva i no plantejaran una moció de censura contra Regull.